Job Shadow Day® a pornit de la ideea de a oferi elevilor o imagine reală asupra comunităţii de afaceri şi a viitorului lor loc de muncă, de a-i ajuta pe tineri să găsească mai uşor un răspuns la întrebările: "Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?" Proiectul îşi propune să implice activ elevii în lumea reală a companiilor, a economiei de piaţă.

Formatul programului:

1. Job Shadow Day® local (la companii/instituții) pentru elevii din clasele XI - XII

Pentru o zi, cei mai buni elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, din liceele participante, merg în job shadowing la companiile din localitatea respectivă:

 • PASUL 1: INFORMARE, STABILIREA COORDONATORILOR LOCALI
  Profesorul care coordonează organizarea evenimentului local, în colaborare cu profesorii coordonatori pe școală, realizează selecția elevilor. Coordonatorii primesc kit-ul de organizare și participă la trainingul online după încheierea înscrierilor (după 22 martie 2016).
 • PASUL 2: SELECȚIA
  Elevii sunt selectaţi să participe la eveniment în limita locurilor diponibile, de către echipă locală de organizare, pe baza CV-ului şi a unui interviu.
 • PASUL 3: EVALUAREA ABILITĂȚILOR ȘI PREGĂTIREA
  Înaintea vizitei la companie, elevii participă la activităţi la clasă, în cadrul cărora îşi evaluează abilităţile şi interesele personale, îşi completează CV-ul şi se pregătesc pentru a susţine un interviu, cu ajutorul coordonatorului pe clasă.
 • PASUL 4: SHADOWING LA COMPANIE/INSTITUȚIE
  În urma asocierii elevilor cu companiile/instituțiile gazdă, pe baza preferințelor de carieră ale tinerilor, elevii merg în shadowing, având ocazia să interacționeze cu angajații și să afle mai multe despre domeniul care îi pasionează.
 • PASUL 5: FEEDBACK
  După eveniment, elevii completează formularul de evaluare a programului (momentan indisponibil). După completarea formularului online de evaluare, elevii primesc certificatul de participare la program

2. Job Shadow Day® – la locul de muncă al părinților pentru elevii din clasele 0 - X

 • Pentru o zi, în toată ţara, elevii din clasele 0 - X merg în job shadowing în compania/instituţia la care lucrează unul din părinţii lor.
 • După înscrierea în program și primirea kit-urilor de organizare, coordonatorul pe clasă pregătește elevii pentru vizită și discută cu părinții care vor primi copiii în shadowing. În cazurile speciale (părinți șomeri, comunități defavorizate), cadrul didactic coordonator poate merge cu elevii în 2-3 instituții sau companii din diferite domenii de activitate.
 • În săptămâna 18 - 22 aprilie 2016 are loc ziua de Job Shadow. Elevii află ce înseamnă un job, care sunt responsabilitățile de la locul de muncă al părintelui, interacționează cu angajații și fac poze.
 • Feedback: la finalul activității, elevii completează formularul de feedback online (momentan indisponibil). Învățătorii includ în formularul de feedback câteva opinii ale elevilor, după întâlnirea finală de evaluare cu aceștia.